آیین نامه اجرایی ماده 165 قانون مالیات های مستقیم موضوع کسر خسارت وارده از درآمد مشمول مالیات بر حوادث و سوانح
ماده 1 – در مورد مؤدیانی که طبق مقررات قانون مالیات های مستقیم مصوب اسفند ماه 1366 دفاتر نگهداری می نمایند و درآمد مشمول مالیات آنان از طریق رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک تشخیص داده می شود میزان خسارت وارده طبق شرایط مقرر در فصل هزینه های قابل قبول و استهلاکات قانون یاد شده تعیین و از درآمد مشمول مالیات آن سال و سال های بعد قابل کسر خواهد بود .
تبصره 1 – در مواردی که زیان سال های قبل طبق مقررات مربوط قابل استهلاک است خسارت مذکور در این ماده پس از کسر زیان مزبور قابل کسر از درآمد مشمول مالیات خواهد بود .
تبصره 2 – مرجع رسیدگی به اختلافات حاصله در مورد خسارت وارده موضوع این ماده کمیسیون های مقرر در مواد 3 و 4 این آيين نامه حسب مورد می باشد .
ماده 2 – در مواردی که درآمد مشمول مالیات طبق مقررات مربوط از طریق علی الرأس تشخیص داده می شود خسارت وارده طبق مقررات مواد 3 و 4 و 5 این آيين نامه تعیین و از درآمد مشمول مالیات آن سال و سال های بعد قابل کسر خواهد بود .
ماده 3 – در مواردی که خسارت به یک منطقه از کشور وارد گردد :
الف) چنانچه منطقه خسارت دیده واقع در محدوده یک بخش باشد میزان خسارت وارده توسط کمیسیونی مرکب از بخشدار ، یک نفر نماینده اداره کل مالیاتی استان و یک نفر معتمد محل به انتخاب و معرفی شورای بخش و در غیاب شورای مزبور به انتخاب و معرفی دادستان استان تعیین و اعلام خواهد شد .
ب) چنانچه منطقه خسارت دیده واقع در محدوده یک شهر باشد میزان خسارت وارده توسط کمیسیونی مرکب از یک نفر نماینده وزارت امور اقتصاد و دارایی ، یک نفر نماینده فرماندار محل و یک نفر نماینده دادستان استان تعیین و اعلام خواهد شد .
ماده 4 – در مواردی که خسارت به مؤدی یا مؤدیانی خاصی وارد گردد میزان خسارت وارده توسط کمیسیونی مرکب از یک نفر نماینده وزارت امور اقتصاد و دارایی ، یک نفر نماینده بیمه به انتخاب و معرفی بیمه مرکزی ایران در تهران و در شهرستان در صورت عدم وجود شعبه یا نمایندگی بیمه مرکزی نماینده شرکت بیمه ایران و یک نفر قاضی دادگستری در تهران به انتخاب و معرفی وزارت دادگستری و در شهرستان ها به انتخاب و معرفی رئیس دادگستری محل تعیین و اعلام خواهد شد .
ماده 5 – مؤدی مکلف است ظرف شش ماه از تاریخ وقوع حادثه و سانحه درخواست خود را همراه با مدارکی که در اختیار دارد به حوزه مالیاتی محل وقوع حادثه تسلیم نماید . حوزه مالیاتی مکلف است ظرف یک ماه درخواست مؤدی و مدارک ارائه شده را به کمیسیون های مذکور در مادتین 3 و 4 مذکور حسب مورد ارسال دارد و کمیسیون های یاد شده حداکثر ظرف شش ماه با بررسی اسناد و مدارک ارائه شده و اطلاعات مکتسبه میزان خسارت وارده را تعیین و اعلام نمایند .
تبصره 1 – دعوت از مؤدی جهت حضور در کمیسیون های فوق الزامی است و عدم حضور وی در جلسه مانع رسیدگی و اعلام نظر کمیسیون نخواهد بود .
تبصره 2 – نظر کمیسیون های مزبور به اکثریت مناط اعتبار است .
ماده 6 – در مواردی که خسارت وارده به یک منطقه از کشور باشد در صورتی که فرمانداری محل اقدام به اعلام اشخاص خسارت دیده به اداره امور اقتصادی و دارایی بنماید کمیسیون های مقرر در ماده 3 این آيين نامه طبق مقررات ماده 5 و تبصره های ذیل آن بر اساس اعلام فرمانداری رسیدگی و نسبت به تعیین میزان خسارت وارده اقدام خواهند نمود .
ماده 7 – در صورتی که خسارت وارده مربوط به فعالیت های شغلی مؤدی موضوع منابع « فصل های دوم و چهارم و پنجم از باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب اسفند ماه 1366 » باشد حسب مورد از درآمد مشمول مالیات منابع مربوط در آن سال و سال های بعد قابل کسر است و در صورت ترک شغل خسارت وارده از درآمد مشمول مالیات سایر منابع به درآمد باب مذکور قابل کسر است .
ماده 8 – در مواردی که به تأیید کمیسیون موضوع ماده (3) یا (4) این آيين نامه (حسب مورد) بیش از پنجاه درصد (50%) اموال مؤدی (اموالی که دچار حادثه شده) از بین برود و مؤدی با ارائه دلایل مورد قبول اداره امور مالیاتی ذیربط قادر به پرداخت بدهی های مالیاتی خود نباشد ، علاوه بر کسر معادل خسارت از درآمدهای مشمول مالیات سال وقوع حادثه و سنوات بعد ، به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب هیأت وزیران تمام یا قسمتی از بدهی مالیاتی مؤدی نیز بخشوده یا تقسیط خواهد شد .
« در مورد خسارت دیدگان زلزله بم صدر ماده (165) مبنی بر کسر معادل خسارت از درآمد مشمول مالیاتی سال 1381 به بعد نیز اعمال می گردد ».
منبع : سازمان امور مالیاتی